Welcome at Back to Black, we ship every Tuesday and Thursday. Free shipping above €40 in The Netherlands.

Verwerkingsproces (deel 2)

Nadat de koffie is geplukt, wordt dit bij Bodgi washing station gewassen en gedroogd. Vervolgens gaat het naar de dry mill van Kerchanshe, die zich op het industrieterrein aan de rand van de hoofdstad Addis Ababa bevindt. Bij de dry mill gaat de parchment koffie als eerste in de huller. Deze machine verwijdert het buitenste velletje (de parchment) van de koffie, waarna het groene zaadje overblijft. Dit is de groene koffie die gebrand kan worden, maar voordat het zover is ondergaat het nog een aantal selecties.

Selecties

Na het hullen gaat de koffie door de de-stoner. Deze machine scheidt stenen, takjes en andere troep van de groene zaadjes. Vervolgens gaat de koffie naar een machine die het screent. Dit houdt in dat de koffie in een grote zeef terechtkomt die flink aan het schudden is. Hierdoor valt de meeste koffie in de zeef met net weer iets kleinere gaatjes, om vervolgens weer in een zeef te vallen met weer net iets kleinere gaatjes. Hoe kleiner en compacter de koffie is, des te hoger de kwaliteit is. Door dit proces wordt de koffie in drie klassen opgedeeld. Het deel dat niet door de eerste zeef komt is vaak derde klas koffie en wordt op de lokale markt verkocht.

De koffie wordt vervolgens door buizen naar de volgende machine gesluisd. Hierin komt de koffie op een trilplaat te liggen die schuin loopt. Dit klinkt gek, maar de beste koffie blijft bovenaan de trilplaat liggen en de lichtste koffie valt naar beneden. Dit komt doordat de lichte boontjes de lucht in worden gegooid en zo naar beneden vallen. Door deze selectie kan de koffie weer opgedeeld worden in verschillende klassen.

Laatste controle

Bij de laatste kwaliteitscontrole wordt de koffie op kleur geselecteerd. Daarna komt het op grote lopende banden terecht waar tientallen vrouwen bezig zijn met de laatste check. Met de hand zoeken deze dames naar gebreken in de koffie. Dan wordt het in zakken gestopt waarop alle informatie over de koffie wordt gedrukt. Deze worden vervolgens dichtgenaaid, zodat het klaar is voor transport.

De stappen van dit gedeelte van het verwerkingsproces kunnen nog aangepast worden aan de behoefte van de koper. Dat ligt bijvoorbeeld aan wat voor een kwaliteit koffiebonen er gewenst is. Als de klant kiest voor een extra goede kwaliteit, dan krijgen de dames aan de lopende band soms meer tijd om defecten uit de koffie te verwijderen.

Na het proces

Vanuit de dry mills vertrekt de koffie per vrachtwagen naar de haven, waarna het vervolgens in grote containers naar Nederland wordt verscheept. Daarna wordt het weer per vrachtwagen naar verschillende branderijen gebracht. Kortom de koffie heeft al een enorme weg afgelegd voor het bij ons in de branderij aankomt. Daar branden wij de groene bonen, zodat deze veranderen in de bruine koffieboon die iedereen kent.

Inge is één van de eigenaressen van Back to Black coffee en brand sinds 2015 onze eigen bonen in onze roastery.
Close
Sign in
Close
Cart (0)

Geen producten in de winkelwagen. Geen producten in de winkelwagen.Language


Op onze website serveren we cookies 🍪 bij onze koffie zodat je bestellingen kunt plaatsen, een account kunt aanmaken en we onze website kunnen verbeteren door het het verkeer te analyseren.