Duurzaam Ondernemen
Wij selecteren onze importeurs van de groene (ongebrande) koffiebonen zorgvuldig. Onze importeurs stimuleren boeren op verschillende manieren om duurzamer en beter te werk te gaan, door bijvoorbeeld hogere prijzen te bieden voor beter geproduceerde koffie of door ze op locatie te adviseren over het verbouwen, verwerken en opslaan van de koffie. Hieronder staan twee van onze geselecteerde partners die in Nederland gestationeerd zijn en die fantastisch werk doen:
Wij vinden het erg belangrijk om alle schakels in het proces, van koffiebes tot kopje koffie, zo transparant mogelijk te maken, zodat de consument alle informatie over de koffie kan verkrijgen. Wij zijn van mening dat dit misschien wel de belangrijkste stap is richting duurzame koffieproductie.
Het gevolg van de traceerbaarheid van de koffie is dat er sneller een eerlijke prijs voor de koffie wordt betaald. De koffie wordt immers direct ingekocht, zonder te veel schakels er tussen, met als gevolg dat koffieplantages zich op zowel kwalitatief als duurzaam niveau blijven ontwikkelen.
Tegenwoordig worden to go bekers op een manier geproduceerd waardoor ze redelijk gemakkelijk afbreekbaar zijn. Toch is dit niet de meest duurzame oplossing, vandaar dat we het Zwarte Bekerplan zijn gestart in samenwerking met het Circular Coffee Fund.
Steeds meer bedrijven sluiten zich aan bij dit initiatief.
Hoe werkt het?
- Vraag bij deelnemende cafés om een zwarte beker bij de bestelling van je to go koffie. Je betaalt eenmalig een bedrag van 5 euro, waarmee je de kosten van de beker dekt maar ook permacultuur en bebossing op koffieplantages steunt.
- Neem de beker elke keer (vies) mee naar een deelnemend café en krijg je nieuwe to go bestelling in een schone beker.
Echte circulariteit betekent dat je alle waarde- en afvalstromen in de keten in kaart brengt, met elkaar verbindt en probeert te neutraliseren. Als je de koffieketen wilt verduurzamen, is het logisch om te beginnen bij minder of geen kartonnen bekertjes meer gebruiken. Wij gaan zelfs een stapje verder: het verschil tussen €5,- en de kostprijs van de zwarte beker gaat naar het Circular Coffee Fund en wordt volledig geïnvesteerd in permacultuur en bebebossing bij bekende, vertrouwde koffieboeren. Meer informatie over de projecten vind je op de website van het Circular Coffee Fund. Zo draag je dus zowel bij aan verduurzaming aan zowel het eind van de koffieketen als het begin: op de koffieplantage waar je kopje koffie verbouwd wordt.
Seenons is een bedrijf dat reststromen bij bedrijven identificeert die te waardevol zijn voor het restafval. Vervolgens halen ze de reststromen tegen betaling bij ons op, op de meest duurzaam mogelijke manier in de volgorde van de ladder hieronder.
- Retourlogistiek
- Bakfiets
- Elektrisch voertuig
- Vuilniswagen
Daarna koppelen ze deze reststromen aan lokale bedrijven die deze circulair verwerken tot nieuwe producten. Hierbij wordt altijd gekeken naar de meest hoogwaardige verwerkingswijze volgens de ladder van Lansink. Pas indien de bovenste trede niet mogelijk is zal een volgende, lagere trede in aanmerking komen.
- Preventie
- Hergebruik
- Recycling
- Energie
Dit proces herhalen ze totdat er enkel waardeloos restafval overblijft. Over het waardeloos afval gaan ze in gesprek met de betreffende producenten en bespreken ze hoe ze hun producten circulair kunnen maken. Zo willen ze ervoor zorgen dat in 2025 alle reststromen op de bovenste trede van de ladder van Lansink zitten.
In een straal van 12 km vanaf Amsterdam, produceren 206 boeren bijna 1,500,000 liter melk per week. Dat is genoeg om heel Amsterdam van zuivel te voorzien. Toch vindt nog geen half procent van deze melk direct zijn weg naar de stad.
MOMA verbindt boer, land en stedeling om samen te werken aan een gezond landschap en voedselsysteem. MOMA verwerkt en brengt lokale, biologische zuivelproducten uit de omgeving rond Amsterdam direct naar de stad en brengt gesprekken en ideeën weer terug naar het land. MOMA creëert zo een gemeenschap van eigenaars en geeft jou een aandeel in het landschap. Op deze manier raakt iedereen meer betrokken en wordt er samen zorg gedragen voor het landschap.
Groene koffie komt binnen in jutezakken waar een GrainPro zak in zit. Een GrainPro zak is een plastic zak voor extra bescherming van de koffie tijdens transport. De jutezakken hergebruiken we of geven we weg via Marktplaats aan mensen die er een tweede leven aan geven. De GrainPro zakken geven we aan een bedrijf dat Ephora Solutions heet. Zij zorgen dat de zakken weer worden verscheept naar een koffieland waar de zakken opnieuw kunnen worden gebruikt. Dit transport gebeurt bijvoorbeeld door GrainPro zakken tussen de pallets in een zee container te stoppen, hierdoor zijn er geen transportkosten aan verbonden.
Chaff is het vliesje dat om de koffieboon zit. Op het moment dat je gaat branden, gaat dit vliesje van de boon af en wordt deze opgevangen in een chaff collector. In de chaff zitten voedingsrijke stoffen. Op dit moment brengen we deze chaff naar volkstuinen, waar het gebruikt wordt als bemesting. Bij de meeste branderijen wordt de chaff opgehaald en verbrand.
In Amerika is er al veel onderzoek gedaan naar chaff, zo werkt McDonald’s samen met Ford om de chaff die McDonald’s produceert te gebruiken bij de productie van de kappen van auto koplampen. Wij hebben een beurs gekregen van €25.000,- om een project te starten genaamd Mini-PPS : CoE BBE / Silverskin : sustainable coffee roasting – coffee silverskin biomass utilisation, waardoor er nu een jaar lang onderzoek kan worden gedaan aan de Avans Hogeschool onder begeleiding van een docent. Als we de uitkomsten van dit onderzoek op papier hebben staan, kunnen we hiermee naar de grote bedrijven om te zien of ze bereid zijn een stap in de juiste richting te doen wat betreft duurzaamheid en het voorbeeld van McDonald’s en Ford te volgen.
De milieuvriendelijke koffiebekers van Bioodi zijn 100% biologisch afbreekbaar.
Onze biologisch afbreekbare koffiebekers zijn gemaakt van karton dat wordt voorzien van een biologische coating (PLA). Deze PLA coating wordt geproduceerd uit hernieuwbare materialen, in dit geval glucose. Kartonnen koffiebekers met PLA coating zijn daarom een goed alternatief voor traditionele plastic koffiebekertjes.
MT Packaging
Voor onze koffiezakjes werken we samen met MT Packaging. MT Packaging voorziet ons van ecovriendelijke en 100% recyclebare koffie zakjes met een folie aan de binnenkant van de verpakking die maar een lage hoeveelheid PE (Polyethylene) bevat. Het is een veilig materiaal dat makkelijk kan worden gerecycled.
De bedrukking op de verpakking is op waterbasis (flexographic) inkt. Deze inkt bevat een hoge hoeveelheid water en lage hoeveelheid vluchtige organische stoffen. (VOS) De inkt is slijtvast en bestendig tegen water en hitte en is toch afbreekbaar en makkelijk te verwijderen tijdens het recyclen.
Emmers
De gebrande koffie leveren wij vanuit de branderij aan onze koffiebarren en onze wholesale klanten in herbruikbare emmers die we weer afwassen na gebruik en hergebruiken.