Welcome at Back to Black, we ship every Tuesday and Thursday. Free shipping above €25 in The Netherlands.

The Special Ethiopie - Inge Bulthuis Back to Black Coffee

Ethiopië is het land waar koffie oorspronkelijk vandaan komt. Men zegt dat in het bos van Kaffa voor het eerst iemand de koffiebesjes heeft ontdekt. In dit bos groeit koffie nog steeds in het wild. Ik herken koffie uit Ethiopië uit duizenden. Deze koffie heeft voor mij de meest uitgesproken smaak.

Afrika sprak mij nooit erg aan. Ik zag in de media alleen maar oorlogen, armoede, hongersnood, etc. Wat ben ik blij dat koffie mij naar Ethiopië heeft gebracht, want het is prachtig! Ondanks dat veel mensen arm zijn, glimlachen ze veel, hebben ze prachtige kapsels en bontgekleurde kleding. Daarnaast produceren ze fantastische koffie.

Dry mills

De eerste paar dagen hebben we doorgebracht in de hoofdstad. We hebben in Addis Ababa twee dry mills bezocht. Deze dry mills verschilden qua kwaliteit enorm van elkaar. Eén van de dry mills beschikte over veel betere machines, was groter, schoner en geordender. Dit was vooral het werk van een koffie importeur uit Zweden die erg zijn best doet om de kwaliteit van koffie in Ethiopië te verbeteren.

De derde dag zijn we in een 4-wheel drive landcruiser de stad uitgereden om koffieboerderijen te bezoeken. Dit vervoersmiddel is geen overbodige luxe op de slechte wegen in het zuiden van Ethiopië en op de soms nog slechtere landwegen naar de boerderijen en washing stations. De eerste boerderij die we hebben bezocht was Adola washing station in de stad Adola, zone Gedeo en regio Guji. Het opdelen van het land gebeurd namelijk op veel meer manieren dan in Europa. Er worden namen gebruikt voor de stad, gemeente, zone, regio en federatie.

Adola washing station

We kwamen in de avond bij de washing station aan en ik was behoorlijk verbaasd over hoe gedateerd de huller was. De huller stond al uit, maar werd speciaal voor ons aangezet. Toen het opnieuw werd opgestart, leek het alsof er een vliegtuig opsteeg. Het geluid bleef maar aanzwellen en de machine begon ook wild te schudden. Ik dacht even dat het zou ontploffen, maar dit bleek allemaal normaal te zijn.

Buiten zat een groep vrouwen op een soort van grote veranda koffie te selecteren. We hebben ook een kijkje genomen bij de pulper, de cementbakken en sluizen waar de koffiebonen in worden gefermenteerd en gewassen. Daarna zijn we uitgenodigd voor een traditionele Ethiopische maaltijd, gevolgd door een koffieceremonie. Na het eten liet onze gids een huis in aanbouw zien waar in de toekomst gasten van Adola washing station kunnen overnachten. Naast dit huis wordt zelfs een cupping lab gebouwd. Dit zijn natuurlijk fantastische ontwikkelingen.

Bodgi washing station

De volgende dag zijn we naar Bodgi washing station geweest in het dorp Bodgi, gemeente Kochere, zone Gedeo en regio Oromia. De washing station was vergelijkbaar met de vorige, maar iets groter en netter. Er was een tent waarin de drying beds stonden voor de specialty coffee. Deze tent kon semiautomatisch worden opengedraaid, bevatte ventilatoren voor optimale airflow en had zelfs een hittekanon voor ‘s nachts. Je kon hier goed zien dat de mensen erg hun best deden en ze in Ethiopisch opzicht erg modern zijn.

Het was heel bijzonder om deze dry mills en washing stations te bezoeken. We hebben gezien hoeveel werk en tijd er in de groene koffieboon wordt gestoken, voordat ik het in mijn brander kan gooien om er de herkenbare bruine koffieboon van te maken. Ik was al redelijk bekend met de hele koffieketen, maar door het ter plekke met eigen ogen te zien heb ik er alleen maar nog meer waardering voor gekregen. Je geniet dan extra van de koffie!

Inge is één van de eigenaressen van Back to Black coffee en brand sinds 2015 onze eigen bonen in onze roastery.
Close
Sign in
Close
Cart (0)

Geen producten in de winkelwagen. Geen producten in de winkelwagen.Language


Op onze website serveren we cookies 🍪 bij onze koffie zodat je bestellingen kunt plaatsen, een account kunt aanmaken en we onze website kunnen verbeteren door het het verkeer te analyseren.